J. Voskamp

Biografie

Ben inmiddels 53 jaar oud, heb vanaf jonge leeftijd een passie voor paarden, heb ook veel interesse in fokkerij. Tijdens mijn periode op de middelbare school meende ik dierenarts te willen worden. Aangezien ik VWO deed, zou dat met de vooropleiding wel moeten lukken. Toen ik ongeveer 16 jaar was, heb ik de plaatselijke dierenarts gevraagd om daar een soort van snuffelstage te mogen lopen. Deze snuffelstage werd uitgebreid en het resulteerde erin dat ik iedere vakantie met de dierenarts mee ging. Met name landbouwhuisdieren vulden deze dagen. De dierenarts bleek echter ook een enorme fokkerijliefhebber te zijn. Hij was een koeienfokkerijliefhebber en ik een tuigpaardfokkerijliefhebber. Na vele discussies over fokkerij besloot ik toch maar eens in Wageningen op de Landbouwhogeschool (huidige WUR) te gaan kijken. Daarna was mijn studiekeuze snel gemaakt. Optimalisatie met dieren trok mij veel meer dan het ‘beter’ maken van dieren en de keuze om veefokkerij te gaan studeren was snel gemaakt.

Tuigpaarden zijn mijn grote passie. Met de tuigpaarden ben ik zowel bestuurlijk als sportief heel actief geweest. Van 1989 tot en met 2001 heb ik veel wedstrijden gereden. Daarnaast was ik ook bestuurlijk actief in het KWPN voor de tuigpaarden. Nadat in 2001 mijn vriend stopte met zijn tuigpaardensportstal, kwamen er dravers op mijn weg. Ik werkte al in deze tak van sport, maar vanaf 2002 was ik regelmatig op de Veluwe te vinden met een draver. Met deze dravers koersten we voornamelijk in Duitsland. In 2006 kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen draver aan huis te stallen. In 2008 kon ik deze merrie na wat veterinaire problemen weer in de baan brengen, haar eerste start in Dinslaken resulteerde in een “Sensationszieg” zoals de krant dat omschreef.

In Wekerom woon ik met mijn echtgenote, twee dochters. We hebben paarden, schapen, geiten, kippen, duiven en sinds kort een zorgkat.

Na mijn studie Zoötechniek met specialisaties Veefokkerij en Agrarische Bedrijfseconomie ben ik na wat omzwervingen bij de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport gaan werken. In eerste instantie als stamboeksecretaris, later als algemeen secretaris. Na een hele onrustige bestuurlijke periode ben ik mijn pad gaan verleggen en teruggekeerd naar mijn passie, de bewegingen van paarden. In 2010 ben ik begonnen met een bewegingsanalyseonderzoek voor het Friesch Paarden Stamboek, gaande dit onderzoek bleken de gebruikte sensoren in dit onderzoek niet aan mijn kwaliteitseisen te voldoen. In overleg met InnosportNL, samenwerking van NOC-NSF en TNO, ben ik daarop nieuwe software gaan ontwikkelen. Na afronding van dit project was ik veel wijzer maar had geen goed sensorsysteem. Vanuit dit project ben ik in overleg met de Universiteit Utrecht wederom gestart met een marktonderzoek naar zowel de behoefte in de markt als de technische aspecten van een op sensoren gebaseerd bewegingsanalysesysteem. Na dit marktonderzoek zijn we met het huidig consortium in 2014 gestart met de ontwikkeling van EquiMoves. Nu staan we aan de vooravond van de marktintroductie van EquiMoves.